Spelend werken: werken om te spelen of spelen om te werken?

De laatste tijd ontmoet ik steeds meer mensen die op zoek zijn naar manieren om meer playfulness in hun leven te brengen. Het gaat er dan om hoe ze de flow van spelen kunnen ervaren in hun dagdagelijkse bezigheden. Wat is er nodig om in het dagelijkse leven plezier te ervaren, steeds open te staan voor nieuwe dingen en met een nieuwsgierige blik op onderzoek te gaan, telkens opnieuw, net als we met spelen ervaren?

De kracht van spel is dat je daardoor nieuwe mogelijkheden bij jezelf en anderen ontdekt, het prikkelt de creativiteit en levert massa's energie op. "Samen spelen creëert verbinding" hoorde ik gisteren iemand zeggen. Absoluut mee eens. Eens structuren en systemen wegvallen kan magie ontstaan. Iedereen kan wel spelen maar je moet de ruimte voor jezelf creëren. Johan Huizinga had het ook al over de homo ludens en het belang van spel voor een samenleving. Spel zou voor hem een noodzakelijke voorwaarde zijn voor het voortbrengen van cultuur.

En dat het begrip 'spel' allerlei vormen kan aannemen en niet altijd zo groots hoeft te zijn, bewijst Robyn Stratton-Berkessel. Tijdens haar inspirerende TED-talk rond 'playful inquiry' bewijst ze dat één simpele vraag dezelfde creativiteit, openheid en samenhorigheidsgevoel kan opwekken als dat we tijdens spelen kunnen ervaren.


Mij benieuwt het dan hoe we de kracht van spel kunnen binnenbrengen in de professionele context. Hoe kan spel een dagelijks onderdeel worden van ieders professioneel leven zonder dat iemand er nog van opkijkt? Dat thema staat centraal in de tweedaagse die Move2Create samen met Kwadraet opzet rond Spelend werken.  Tijdens deze tweedaagse ontdek je verschillende manieren om meer spel in je eigen professioneel leven te brengen en leer je nieuwsgierig en verwonderd in het leven te staan. We gaan samen op zoek naar een juiste mix van prestaties, leren en plezier op het werk.
 
Meer informatie over de workshop Spelend werken kan je vinden op de cursuskalender van Kwadraet. Via deze weg kan je je eveneens inschrijven.
 
Ik wens je een speelse dag toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten