Volwassen speelvogels zijn creatiever.

Op spelen staat geen leeftijd. Dat was de titel van de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws vorige week. Voor mij weer een signaal dat spelen helemaal in is en dat doet mij als serieuze speelvogel enorm veel plezier.
 
Exact een week voor het verschijnen van deze bijlage werden Marjolein Ools en ik gecontacteerd. Of wij ook vanuit onze invalshoek iets wilden vertellen over spelen. Natuurlijk, heel graag maar wat precies was onze boodschap? Persoonlijk vind ik spelen iets heel bijzonder. Het heeft zo'n grote kracht in zich om mensen terug bij hun innerlijk enthousiasme te brengen, om te connecteren met anderen, om in flow te komen, ... en net daarom vind ik het thema spelen ook heel fragiel. Zeker als we het hebben over spelen voor volwassenen. Vaak is de opmerking 'het is hier toch geen jeugdbeweging' of 'dat is nu echt niets meer voor mij' niet veraf. En toch blijft spelen belangrijk, ook voor ons als "serieuze volwassenen". Zelf heb ik al vaak gemerkt hoe ontwapenend spel kan zijn in groepen en hoe snel het zonder woorden dynamieken blootlegt. Dat is voor mij de kracht van spel. En dus ook zeker van toepassing voor volwassenen.

Al snel was dus onze kernboodschap duidelijk en dan kwam nog een heuse fotoshoot. Hoe zouden we voor ons spel kunnen overbrengen op een manier die niet kinderachtig is maar ook niet teveel sérieux? Met andere woorden hoe juist balanceren op die slappe koord? Lijkt wel gelijkaardig als het ontwerpen van leertrajecten: genoeg verrassingen & speelse elementen integreren maar niet té & niet te kinderachtig zodat mensen afhaken. Samen met een ongelooflijk enthousiaste fotograaf trokken we op een zonnige zondagmiddag naar het Provinciaal Domein in Kessel-Lo. Marjolein en ik hadden massa's speels materiaal mee. En van het één kwam het ander en zo kwam de uiteindelijke foto tot stand. Of hoe je 3 volwassenen samen loslaat in een park om te komen tot die vrolijke speelsheid waar ik althans vaak naar op zoek ben. Missie geslaagd dus!

Heel fijn om te zien was dat er in de weekendbijlage ook tal van andere experts op het gebied van Play aan bod kwamen. Onder andere Dr. Stuart Brown, Marieke Van Dam en Michaël Van Damme kwamen aan het woord. Fijn dat dit artikel ook de wetenschappelijke invalshoek meeneemt. En als ik de argumenten voor spel zo nog eens op een rijtje zie, stimuleert het me nog meer om spel te hanteren als methodiek. Alle interviews kan je lezen in de volledige weekendbijlage spelen.

En is de speelvogel in jou wakker gemaakt en benieuwd hoe je die kan inzetten in je werkcontext? Dan kan je je inschrijven op de cursus 'spelend werken' van 26 februari en 12 maart die ik samen met Marjolein zal verzorgen. Kijk daarvoor onder workshops waar je meer informatie vindt.

"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing" zei ooit een wijs man. Aan u de keuze! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten