Spelen: ook een recht voor volwassenen!

Wat een heuglijk nieuws vorige week: in Groot-Brittannië is het eerste ballenbad voor volwassenen geopend. Ziehier enkele beelden. Heerlijk! Het bevestigt weer maar eens dat ook volwassenen nog recht hebben om te spelen.


In deze snelle tijden is het goed om een speelse aanpak te hanteren om met alle veranderingen om te kunnen gaan en gezwind van koers te kunnen veranderen, afhankelijk van de wind. Meer dan ooit worden volwassenen uitgedaagd om vooral te gaan experimenteren, te doen en daaruit te leren. En net daarbij biedt spelen tal van voordelen. De Speelacademie lijst zo 5 voordelen op die spelen biedt in het kader van leren. Spelen stelt mensen tot de volgende dingen in staat:
  • het ontdekken van nieuwe dingen;
  • het gebruiken van hun fantasie;
  • spelenderwijs fouten maken en daarvan leren;
  • iets volhouden, opnieuw beginnen en het proberen beter te doen;
  • iets overbrengen op anderen omdat het zo leuk is.
En dan hebben we het nog niet gehad over het effect dat spelen heeft op onze gezondheid en de relaties die we aangaan met anderen!

Iedereen heeft daarom recht op een speels leven. Alleen: hoe begin je daaraan? Via Play to be ontdekte ik alvast een aantal persoonlijke rechten als opstap:
1. JA zeggen tegen alles wat zich in je voordoet, ook tegen de NEE's.
2. uniek zijn en je aan niemand te hoeven meten.
3. geen enkele van je gedachten geloven.
4. liefhebben totdat je hart lijkt te barsten en ontdekken dat het dat niet doet.
5. het zelf doen, maar niet alleen, tenzij je dat graag wilt.
6. oogcontact opnemen en houden met andere mensen, ook met onbekenden.

Dit zijn de eerste 6 rechten. Wil je de overige 21 ontdekken? Tijdens de tweedaagse Spelend werken delen Marjolein Ools en ik met jou alle 27 persoonlijke rechten voor een speels leven om mee te experimenteren. In de workshop zelf gaan we samen met jou op zoek naar manieren om de flow van spelen ook te ervaren in je dagelijks (professioneel) leven. Inschrijven hiervoor kan via de website van Kwadraet. Wees er snel bij om verzekerd te zijn van jouw plaats.

Spelen, ook een recht voor jou! Veel speelplezier toegewenst!

- 11 februari 2015 -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten