De kracht van dans & beweging - een deelnemer vertelt


Een week na Amateurama kwam ik een deelnemer tegen die één van de creatieve workshops had meegemaakt. Ze vertelde me hoe ze dit had ervaren en wat ze allemaal tijdens de sessie had ontdekt over zichzelf. Ik werd ontroerd door het verhaal dat ze bracht en het raakte me dat ze zichzelf zo een mooie ervaring cadeau had gedaan. Omdat ik het heel graag met jullie wou delen, vroeg ik haar of ze dit in een paar woorden wilde neerschrijven. Hieronder wat ze me stuurde.

"De workshop deed mij ontdekken hoe dans belangrijke kernwaardes kan aanwakkeren en hoe die zich in onze bewegingen naar anderen toe kunnen manifesteren. Bij mij was dit vrijheid en bezorgdheid om anderen.

De muziek spoort je zacht aan om je lichaam vrij te bewegen en zo je persoonlijke dans te creëren. Het was aangenaam om in alle vrijheid op gevoel te kunnen dansen en volledig in het moment op te gaan, zoals een kind dat spontaan zou doen.

Het heeft mij ook inzicht gegeven over welke rol ik in de maatschappij graag zou willen spelen en/of wat mijn drijfveer is. Ik wist al dat ik anderen graag help en het was verrassend om er tijdens de workshop nog eens een concreet bewijs van te krijgen met daaraan een extra aspect: anderen willen beschermen. Dat gevoel kwam in me op toen ik de enigste was die staande aan het dansen was, terwijl alle andere deelnemers al liggend of dichtbij de grond dansten. Toen voelde ik me een moeder die over haar slapende kinderen waakte. Op dat moment besefte ik ook dat mijn overgrootvader en mijn grootnonkel huisartsen waren en hun patiënten steeds op de eerste plaats zetten. Minderbedeelden verzorgden zij gratis. Het is waarschijnlijk dezelfde onvoorwaardelijke liefde en bezorgdheid om anderen als hen dat ik vaak voel.

In dat opzicht heb ik de workshop niet alleen ervaren als een ontmoeting in beweging met mijn innerlijke zelf en met anderen, maar ook als een manier om verbondenheid te voelen met mensen die er niet meer zijn. 

Aangezien alles wat tijdens de workshop gecreëerd wordt een verrassing blijft van het moment, is iedere sessie verschillend en kan het steeds nieuwe inzichten verschaffen. Het laat toe om de danser/danseres in je te ontwaken en te luisteren naar wat je innerlijke stem op dat moment je wil vertellen.  Een bijzondere ervaring die ik iedereen zou aanraden!"

Nog steeds als ik haar woorden lees, word ik geraakt door de diepgang ervan. Voor mij illustreert haar getuigenis wederom de kracht van het werken met het lichaam en laat het zien hoeveel verhalen er in ons verscholen zitten. We moeten alleen tijd en ruimte maken om ernaar te luisteren, om echt te luisteren naar wat ons lichaam ons wil vertellen. Dat ik mensen mag begeleiden om via dans & beweging dit te doen, daar ben ik enorm dankbaar om.

Keep on dancing & listen carefully! 😊

 - 3 mei 2017 -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten