Wat is jouw ikigai? Welke stappen zet je dagelijks vooruit? En hoe volg je daarin je creatieve sparkle?

In deze blog wil ik jullie enkele artikels delen die de voorbije week op mijn pad kwamen en die me, elk op hun manier, inspireerden. Ze hebben elk een totaal andere insteek maar somehow resoneert de inhoud wel heel erg bij mij. Diep in mij zit er een ontdekkingsreiziger verscholen, van nature steeds nieuwsgierig naar wat er nog mogelijk is, naar wat anders kan, wat vernieuwend is. Dergelijke artikels geven me zo weer nieuwe informatie, inzichten en inspiratie waar ik verder op kan bouwen en die ik dan ook graag met jullie deel. Bij deze dus. Ik hoop dat het jou ook inspireert. Ik zou zeggen pluk eruit wat jij interessant vindt, waar je nieuwsgierig naar bent en laat me zeker weten wat het jou heeft opgebracht. Via de Facebook-pagina van Move2Create kan je altijd je ervaringen en inzichten delen. Veel leesplezier alvast!

Een eerste concept dat weer na lange tijd bij me terugkwam deze week is dat van ikigai. Iki-wat?
Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen voor een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Volgens hun cultureel geloof brengt het ontdekken van je persoonlijke ikigai je voldoening en betekenis is in je leven. Waar kom jij 's ochtends je bed voor uit? Wat is jouw passie, jouw ikigai? Wil jij op onderzoek gaan? Je kan starten met het lezen van het artikel van de BBC hierover. Ben je meer fan van beelden, dan kan je de TED talk van Dan Buettner bekijken, die 9 algemene dieet- en levensstijladviezen geeft die de inwoners van Okinawa hanteren om zelfs na hun honderste in vorm te blijven. En tenslotte kan je ook het boek 'vind je ikigai' kopen om meteen aan de slag te gaan.Een tweede artikel dat mij inspireerde was dat van auteur en fotograaf James Clear over doelen versus systemen. In dit artikel doet hij een pleidooi om meer te focussen op je vooruitgang die je telkens boekt in plaats van je enkel te focussen op je einddoel. "Commit to a process, not a goal. When you focus on the practice instead of the performance, you can enjoy the present moment and improve at the same time." Ik denk dat we inderdaad in een maatschappij leven waar de focus te fel ligt op het presteren en weinigen nog genieten van 'de rit'. Proces-denken helpt me zelf om te genieten van de weg die ik afleg naar een bepaald doel, bijvoorbeeld naar het schrijven van een artikel of het realiseren van een creatief project. Me bewust zijn & blijven van het proces helpt me om meer connectie te maken met het huidige moment en daarin de juiste beslissingen te nemen. James Clear pleit dan ook om je aandacht meer te richten op systemen die voor jou werken along the way die je continu de nodige feedback kunnen geven. Interessante kijk!


Het derde dat ik met jullie wil delen is de blog van Lisa Mitchell, bezielster van The Inner Canvas, over het vinden van motivatie om te creëren. Je hebt zelf waarschijnlijk al wel de kracht ervaren van creatief bezig te zijn. Het levert positieve emoties op als energie, enthousiasme en opwinding. Onderzoek staaft dat jezelf engageren in kleine dagelijkse handelingen van creativiteit je algemeen welzijn beïnvloedt, meer dan enkel je goed gevoel op het moment zelf. Ondanks dat we weten dat het ons goed doet voelen, ons energie oplevert en ons in flow brengt, hebben we niet altijd zin om 'creatief' te zijn en is de motivatie ervoor soms ver te zoeken. Welnu, Lisa geeft in haar blog enkele concrete tips voor jou om je innerlijke motivatie te vinden, je nieuwsgierigheid te herkennen en jezelf in gang te zetten. "No's feel flat and unresponsive. Yes' have fireworks. Maybe's have sparklers." Welke kleine (creatieve) stap je ook zet, elke stap is er één! En dat soort denken resoneert enorm bij mij. :-)


Ik wens je een boeiende periode toe, met oog voor het proces, jouw innerlijke nieuwsgierigheid en meer kennis over je ikigai.

旅行をお楽しみください!

- 25 augustus 2017 -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten