Projecten

IK-JIJ-WIJ (2018)

IK-JIJ-WIJ was een kunstzinnig project i.s.m. Vormingplus Oost-Brabant waarbij een divers gezelschap 10 weken lang op zoek ging naar zichzelf en de ander, met dans en beweging als gemeenschappelijke taal. Gedurende 10 woensdagavonden werkte de groep samen aan een authentieke dansvoorstelling over identiteit. Het resultaat was in Leuven te zien zijn tijdens Amateurama op 26 april 2018. De voorstelling bood een inkijk in de wereld van de dansers. Zij namen het publiek mee op hun persoonlijke ontdekkingsreis. Met respect en nieuwsgierigheid bewogen ze naar elkaar toe en groeide het besef: IK, JIJ, WIJ geven samen vorm aan het leven.


THE BOX TO MOVE (2017-2018)

Een afgesloten ruimte op een publieke locatie, één tot vier personen en dan de remmen loslaten: dat is THE BOX TO MOVE. THE BOX TO MOVE is een interactieve installatie die mensen wil verrassen en stimuleren om in beweging te komen. Het is een plek waar je samenkomt met bekende en iets minder bekende mensen om samen te dansen en bewegen. THE BOX TO MOVE wil jou op een laagdrempelige manier het plezier van bewegen (terug) laten ontdekken.


Dit project was een creatie van Move2Create en KU Leuven - Campus Groep T, met steun van Leuven Vitale Stad. In de zomer van 2018 trok deze installatie door Leuven. THE BOX TO MOVE is te volgen op de Facebook-pagina THE BOX TO MOVE.                     


Dansen in Brugge (2016)

Wat betekent vakantie? Steunpunt Vakantieparticipatie organiseerde in november 2016 een weekend in Brugge om het antwoord te ontdekken via dans en beweging. Een mix van vakantiegangers en vakantiemakers trok erop uit om hun eigen verhalen te delen via hun lichaam. Stephan Marchant begeleidde de groep in dit unieke proces.

Onderstaande film is de weergave van dit weekend en laat je mee de sfeer opsnuiven. De deelnemers vertellen jou hun verhaal.


Love in the air (2016)

Move2Create lanceerde eind 2015 een Valentijnsproject. Gezocht: mensen die hun geliefde willen verrassen op 14 februari 2016 met een persoonlijke dans. Acht weken lang werkte een groep van deelnemers samen aan een solo performance. Ze nodigden hun geliefde uit op Valentijnsdag 2016 in het STUK te Leuven en gaven er elk hun partner een uniek cadeau.

De film 'Love in the air' is een weergave van dit Valentijnsproject. In deze documentaire hoor je elke deelnemer aan het woord en krijg je ook een korte inkijk in elke performance. Daarnaast kom je te weten hoe de partners reageerden en wat een effect het op hen had. Laat je meenemen in hun verhaal en geniet!Dans als verbinding (2015)

Als afstudeerproject van hun Epeca-opleiding maakten Hilde en Martin een performance van dans & beweging die hun groeiproces en relatie weerspiegelde. Move2Create begeleidde hun creatief proces.

De documentaire 'Dans als verbinding' is een weergave hiervan. Hilde en Martin vertellen hoe ze dit proces hebben beleefd en hoe ze gegroeid zijn, als persoon en als koppel. Je ziet eveneens enkele delen van de performance zelf. Daarnaast hoor je ook het publiek aan het woord en ontdek je welke impact hun performance had op de aanwezigen. Deze documentaire is het verhaal van een gezamenlijke zoektocht naar een nieuwe taal in de relatie.


YOLO Flashmob (2014)

In het kader van hun jaarthema YOLO creëerden de 200 personeelsleden van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap op 20 juni 2014 samen een reuzeflasmob in Stayen, het voetbalstadion van STVV in Sint-Truiden. Move2Create zorgde voor de opleiding van de 20 YOLO-ambassadeurs en dankzij hun enthousiasme werd het een geslaagd dansfestijn!Happy Dance Walk (2014)

In het kader van de Stad van Ideeën organiseerde Move2Create de allereerste Dance Walk in Leuven op 17 mei 2014. Er was zon en muziek; de ideale combinatie om veel plezier te hebben met vrolijke mensen. Wat een geweldige manier om de vreugde van dans te verspreiden! Hierbij een impressie van die dag.


Dans je vakantie (2014)

Op vraag van de dienst Vakantieparticipatie zette Move2Create een dansproject op met buurtwerking 't Lampeke. Gedurende een maand kwamen deelnemers elke woensdag samen om het thema 'vakantie' te verkennen via dans en beweging. Tijdens deze workshops gingen de deelnemers op vakantie, enkel en alleen maar met hun lijf. Het werd voor alle betrokkenen een persoonlijke ervaring.

Om mee te genieten van dit project, kan je de documentaire bekijken waarin je fragmenten te zien krijgt van de sessies zelf en getuigenissen hoort van de deelnemers. Ik hoop dat het mensen en organisaties kan inspireren om dans en beweging verder te verkennen.(Sur)Face (2013)

Onze diverse samenleving wordt steeds meer en meer openbaar. Toch draagt iedereen, ongeacht hoe of wie hij is, iets met zich mee dat hij liever verborgen houdt. Een groep van 7 mensen, elk met een verschillende achtergrond, met en zonder danservaring, onderzocht het thema 'geheimen'. Wat is dat, een 'geheim'? Wanneer is iets geheim? Waaraan denk jij als je dat woord hoort?

Op 20 november 2013 vond deze performance plaats in het Wagehuys te Leuven als onderdeel van het Holebifilmfestival.
Hieronder kan u de documentaire van (Sur)Face bekijken.


Liefde in Oorlog (2011)

Het is 1939. Een man en een vrouw ontmoeten elkaar net voor hij naar het front vertrekt. Er ontstaat een intense correspondentie aan de hand van prentkaarten. Met de oorlog die vooruit schrijdt, wordt hun liefde alsmaar heviger. Het mondt zelfs uit in een huwelijk. Wat volgt is een liefdesverhaal van 70 jaar, alles gebaseerd op hun beleving van de oorlogstijd.

Eén man en acht vrouwen hebben hun versie neergezet van dit liefdesverhaal in een voorstelling van dans- en bewegingstheater. Aan de hand van de originele prentkaarten hebben de deelnemers samen onderzocht wat liefde voor hen betekent en hoe ze zelf omgaan met eindeloze hunkering, met de ontgoocheling hun geliefde niet te kunnen zien, horen, voelen, enz. Een waargebeurd liefdesverhaal was het vertrekpunt, de inspiratiebron waarrond de deelnemers samen aan de slag gingen, met hun lichaam als werkinstrument. Liefde in Oorlog werd hun verhaal: 9 mensen die zich blootgaven en het publiek meenamen naar een tijd waarin liefde de enige houvast was.

Hieronder kan u de documentaire bekijken die hiervan werd gemaakt.


De nadruk binnen dit kader lag op het participatief creatieproces waarvan de eindvoorstelling het sluitstuk is van een ontdekkingsperiode van 6 maanden. Het project lag eveneens aan de basis van een actie-onderzoek naar creatieve processen. Indien u een exemplaar van de onderzoeksresultaten wenst te ontvangen, kan u dit opvragen via stephanmarchant@hotmail.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten